13 desembre - JORNADA DE FORMACIÓ: LA GLOSA A L'ESCOLA. L'EXPERIÈNCIA A EUSKADI - Glosadors I Bertsolaris - La Violeta de Gràcia (Barcelona)

Activitat reconeguda pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (10h)

A Catalunya ja fa tres anys que l'Escola d'Estiu de Glosa, organitzada per Cor de Carxofa, posa en relleu l'increment de professorat motivat pel potencial pedagògic de la cançó improvisada. Gràcies a les experiències dutes a terme, ens hem adonat que no tant sols hem de destacar-ne la força lúdica sinó també la grandesa comunicativa i social.

Una de les mostres de vitalitat de la cançó improvisada que tenim més a prop és a Euskal Herria. Des de l'any 1974, en què es va formar la primera Bertso Eskola, han treballat i sistematizat, debatut, generat bibliografia, rectificat mètodes... sobre la manera d'ensenyar i transmetre el bertsolarisme.

És en aquest context que presentem aquest curs de formació. Un passeig per aquests 40 anys d'experiència i més de 100 escoles de bertsos. A més de veure les diferents formes de glosar tant a Euskal Herria com als Països Catalans.

Dia: dissabte 13 de desembre de 2014. 10 h de formació, de les quals 7 h són presencials (dissabte 13 de desembre de 2014) i 3h s'han de realitzar participant en dues de les 8 activitats emmarcades dins del Desembre, mes de la glosa, que es fan tant a l’Euskal Etxea com a l’Espai Mallorca. (Vegeu: activitats Desembre, mes de la cançó improvisada)
Preu:  Gratuït
Lloc: La Violeta de Gràcia (c/ Maspons, 6. Gràcia, Barcelona)

Continguts i Horari
15.00 h     Bloc 1: Estat de la formació del bertso a Euskadi. La teoria.
16.30 h   Bloc 2: Com ensenyen els bertsos a Euskadi. La pràctica.
18.00 h Bloc 3: Estrena de Glosadors, documental sobre la cançó improvisada als Països Catalans. Col·loqui posterior. - ENTRADES EXHAURIDES!
20.00 h Bloc 4: Viure, presenciar i gaudir d'una trobada de glosadors i bertsolaris.

Bloc 5. Emmarcats en el Desembre, mes de la glosa, assistència a dues de les activitats que es duran a terme tant a l'Euskal Etxea com a l'Espai Mallorca durant el mes de desembre: exposició, projecció de documental, presentació de llibres, glosa-vermut, glosa de nit, etc.


Inscripció i Certificat XTEC
Un cop comprovada l'assistència, s’obté un certificat atorgat per Cor de Carxofa, Associació pel foment del Glosat. Amb l’esment del reconeixement del Departament d’Ensenyament.Organitza: Ajuntament de Barcelona i Cor de Carxofa
Col·labora Euskal Etxea i Espai Mallorca
Amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Formadors:
Arkaitz Estiballes:
Professor de bertsolaris en l'educació formal. Bertsolari.Karlos Aizpurua:
Coordinador d'investigacions sobre bertsolarisme en Bersozale Elkartea. Coordinador i professor del projecte de transmissió de bertsolarisme en el País Basc francès en Bertsozale Elkartea. Col·laborador com a periodista especialitzat en bertsolarisme en BertsoZalea Berripapera, Gara, Euskaldunon Egunkaria, Berria, Euskadi Irratia. Coordinador del Campionat de Bertsolaris del País Basc de 1997 a la Bertsozale Elkartea.
Altres Activitats del desembre, mes de la cançó improvisada.

04/12/2014 Dijous a les 20h a l’Euskal Etxea. Projecció de Bertsolari. Projecció del documental d’Asier Altuna.
El bertsolari és l’improvisador de versos cantats en basc. Aquesta tradició oral ha sabut evolucionar i adaptar-se als temps connectant amb les generacions més joves, que reuneix deu mil persones a la final de l’últim campionat. Un art estètic auster que sorprèn en aquesta època, que vivim acostumats a l'espectacle i els efectes especials.
Gratuït

10/12/14 Dimarts a les 19h a l’Espai Mallorca, visionat de Bon cop de falç, la història d’un himne. La història d’Els Segadors, que en base a un estudi publicat de Jaume Ayats, Clack, l'Avenç i Enderrock en feren el documental. Tertúlia posterior sobre la vessant musicològica de l'himne dels segadors, l'evolució de cançó popular a himne oficial de Catalunya. Amb Eloi Aymerich, Jaume Ayats i Meritxell Gené.
Gratuït

12/12/14 Divendres a les 19h a l’Espai Mallorca, inauguració de l’exposició Glosadors d’Oriol Clavera. Un recorregut per les persones claus en el manteniment de glosa als Països Catalans. A continuació, Glosa, que hi ha fam! Sopar i gloses.
Gratuït

13/12/14 Dissabte a les 12h a l’Euskal Etxea. Bertso poteo amb Arkaitz Estiballes i Miren Artetxe. Un bertso poteo és un recorregut per diferents bars on, a més de socialitzar-se i demanar cadascú la seva consumició, també s’hi canten bertsos.
Gratuït

17/12/14 Dimecres a les 19h a l’Espai Mallorca, visionat del documental D’Es Castell a Sa Pobla, un viatge musical a Mallorca i a Menorca amb Toni Torrens i Miquel Ametller. Tertúlia sobre la glosa i la cançó tradicional de transmissió oral.
Gratuït

19/12/14 Divendres a les 19’30 a l’Espai Mallorca, presentació del llibre Pensar en vers de J.V. Frechina
Gratuït

20/12/14 Dissabte a les 21h a l’Espai Mallorca, Corrandes són corrandes presenta el seu espectacle Cançó Fugaç, a partir de tonades tradicionals de la Catalunya Vella que, si bé actualment no formen part de la pràctica habitual de la cançó de text improvisat, sí que han estat subjectes a la seva modificació al llarg de la història. 
Preu: 5€

Data per concretar. A l’Espai Mallorca, presentació literària: Joana Cartera, una glosadora de picat de Joan Pons. I de la col·lecció Documenta de glosadors i cantadors. Amb Felip Munar.
Gratuït.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

QUI SOM?

Cor de Carxofa som una associació de foment del glosat, que tenim com a objectiu la recuperació, la promoció i la difusió del glosat en català, entès com a gènere poètic i musical que consisteix a improvisar versos sobre una determinada melodia. En aquest web hi trobaràs tota mena d'informació sobre la glosa, activitats pròpies de Cor de Carxofa i també propostes d'altres entitats i grups.


Si et vols posar en contacte amb nosaltres:correu@cordecarxofa.cat