És quan gloso que hi veig clar: la glosa catalana a Amiens i a París - Josep Marqués Meseguer

Per Amiens i per París,
hem fet passejar la glosa.
Tot seguit us en fem part,
no en vers, sinó en prosa.

A en Martí de la Sorbona,
l'Helena de París 3
i a un servidor, en Josep,
la glosa ens ha corprès!

Glosador anecdotista,
mestre improvisador;
prou bé que s'ho ha guanyat:
Carles Belda ha fet furor!


Université de Picardie Jules Verne - Amiens
Del 24 al 26 de març, l'acordionista i glosador sabadellenc Carles Belda ha visitat l'Université de Picardie Jules Verne per presentar a l'aula un taller d'introducció a la glosa. Els estudiants dels diversos cursos i nivells de català de la ciutat d'Amiens han pogut familiaritzar-se amb la poesia oral improvisada i amb les diverses tonades tradicionals i populars que acompanyen aquest gènere d'expressió arreu dels Països Catalans: nyacres de l'Empordà, garrotins de Lleida, cant valencià d'estil o glosat menorquí, entre altres.

Treballant la rima, la mètrica i la relació d'idees, els estudiants han pogut així crear quartetes heptasil·làbiques i també cantar-les. L'ambient a l'aula ha estat entusiasta i del tot participatiu.

A més, Carles Belda ha presentat al centre ciutat un recital sobre cançons catalanes que segons l'acordionista poden explicar el país: Que tinguem sort, Cims i abismes, Mort de gana, Paquito el xocolater, L'Empordà o El Pardal de Dusminguet han permès descobrir la música catalana a la vintena d'assistents a l'acte.

El recital ha comptat alhora amb la recitació de poemes de Miquel Martí i Pol per part d'estudiants i companys, i també amb una petita mostra de cant improvisat.

Josep Marqués Meseguer


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

QUI SOM?

Cor de Carxofa som una associació de foment del glosat, que tenim com a objectiu la recuperació, la promoció i la difusió del glosat en català, entès com a gènere poètic i musical que consisteix a improvisar versos sobre una determinada melodia. En aquest web hi trobaràs tota mena d'informació sobre la glosa, activitats pròpies de Cor de Carxofa i també propostes d'altres entitats i grups.


Si et vols posar en contacte amb nosaltres:correu@cordecarxofa.cat