22 març - 2a Mostra i tallers de cançó improvisada dels Països Catalans - Carrutxa (Reus)

2a Mostra i tallers de cançó improvisada dels Països Catalans - La cançó tradicional a les Illes
Reus, 22 de març de 2014 - Reus [Giny, Centre de les Arts Gestuals i del Circ de Reus]



El Giny - Centre de les Arts Gestuals i del Circ de Reus, acollirà el proper dissabte 22 de març la 2a mostra i tallers de cançó improvisada dels Països Catalans, organitzada conjuntament per l’entitat Carrutxa i la regidoria de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Reus. Aquesta jornada abordarà des de la vessant teòrica i pràctica la cançó improvisada: melodies que serveixen per cantar, improvisant una lletra en vers que ha de mantenir la mètrica i la rima que la tonada exigeix.

La jornada està oberta a un públic ampli, des de les persones que vulguin descobrir aquest aspecte de la nostra cultura popular a les que vulguin endinsar-se en la pràctica d’estils concrets o en l’acompanyament musical. Combinant teoria i pràctica, la jornada vol fer també aportacions al coneixement i a la reflexió sobre la cançó improvisada en l’actualitat. Enguany, la mostra es dedica específicament a la cançó tradicional a les Illes.

Aquest conjunt d’activitats forma part d’un dels eixos que des de la seva creació ha treballat especialment Carrutxa: la música i el cant popular. Tant en el seu vessant de recerca sobre el passat, com a la difusió o el debat sobre el present i el futur. En aquest sentit, podem recordar des de la Trobada de Música Tradicional que l’entitat organitzà entre 1981 i 2001, a les experiències més recents com la primera mostra taller que es va fer a La Palma de Reus, el 2012, o el programa «Cantar amb el pandero» i la jornada celebrada al Masroig, el 2013, a banda de la col·laboració amb altres entitats en l’organització d’activitats sobre la cançó improvisada o la jota. Unes de les iniciatives més recents en les quals ha participat l’entitat sobre aquesta temàtica ha estat el «Taller de Lletres» previ al carnaval reusenc.



Programació i inscripcions


Les persones assistents a la jornada del 22 de març podran treballar la cançó improvisada dins de diferents modalitats musicals i nivells: per una banda, corrandes, garrotins i nyacres (en un taller d’iniciació, a càrrec de Carles Belda i Ferriol Macip); per l’altra, la glosa mallorquina i menorquina (a càrrec de Mateu «Xurí», Maribel Servera, Joan Moll i Miquel Truyol), i també es podrà optar per fer amb Marcel Casellas un taller d’instruments per acompanyar aquest tipus de cançó. Els tallers es realitzaran de forma simultània durant el matí.

Al migdia, hi haurà un vermut amb glosa, amb la participació de Caternia Canyelles.

A la tarda, hi haurà una mostra de glosa mallorquina, menorquina (a càrrec de Mateu «Xurí», Maribel Servera, Joan Moll i Miquel Truyol) i de cant redoblat (a càrrec de Vicent Marí «Palermet»).

La jornada inclourà la presentació del llibre «Pensar en Vers» (Llibres de Caramella, 2), a càrrec de Josep Vicent Frechina, coordinador de la revista «Caramella». A més a més, hi haurà una taula rodona: «Cançó improvisada, quan i on?», amb Salut Pastor, professora a l’Institut de Sant Quirze del Vallès; Mireia Mena, cantant i directora tècnica de les Trobades de Música Mediterrània que organitza el Museu de la Mediterrània, de Torroella de Montgrí; i Josep M. Tegido «Gustinet», un dels responsables de la Trobada de Cantadors i Escola d’Estiu de glosa d’Espolla; moderarà Salvador Palomar.

La jornada es clourà amb un taller obert i un sopar popular i festiu.

Per assistir a tota la jornada caldrà inscriure’s prèviament, abans del dia 17 de març. També existeix l’opció de participar en la sessió oberta del vespre i apuntar-se al sopar. El programa complet i el formulari d’inscripcions es podran trobar a www.carrutxa.cat



Aquí teniu el PROGRAMA

2a Mostra i tallers de cançó improvisada dels Països Catalans
La cançó tradicional a les Illes
Reus, 22 de març de 2014
Giny (C/ de Pere Cavallé i Llagostera - cantonada amb el carrer d’Astorga)

10.00 Recepció dels participants i presentació de la Jornada
10.30 - 12.30 «Hora de Cantar!» Tallers (simultanis):

· Taller de corrandes, nyacres i garrotins (iniciació), amb Carles Belda i Ferriol Macip
· Taller de glosa mallorquina i menorquina (avançat), amb Mateu «Xurí», Maribel Servera, Joan Moll i Miquel Truyol
· Taller d’acompanyament instrumental de la cançó improvisada, amb Marcel Casellas

12.45 - 13.45 Taula rodona: «Cançó improvisada, quan i on?», amb Josep M. Tegido «Gustinet», Mireia Mena, Salut Pastor, Josep Vicent Frechina i Salvador Palomar

13.45 Vermut glosat, amb Caterina Canyelles

16.30 La glosa i el cant redoblat a les Illes, amb Mateu «Xurí», Maribel Servera, Joan Moll, Miquel Truyol i Vicent Marí «Palermet»

19.00 Presentació del llibre Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània (Llibres de Caramella; 2), a càrrec de Josep Vicent Frechina

19.30 Sessió oberta de glosa

21.00 Cloenda de la jornada amb sopar popular

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

QUI SOM?

Cor de Carxofa som una associació de foment del glosat, que tenim com a objectiu la recuperació, la promoció i la difusió del glosat en català, entès com a gènere poètic i musical que consisteix a improvisar versos sobre una determinada melodia. En aquest web hi trobaràs tota mena d'informació sobre la glosa, activitats pròpies de Cor de Carxofa i també propostes d'altres entitats i grups.


Si et vols posar en contacte amb nosaltres:correu@cordecarxofa.cat