Crònica de la 2ª Mostra Nacional de Glosa de Sant Quirze 2013


L'acte va començar amb la Mostra Juvenil de Glosa, que van dur a terme alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Sant Quirze, amb gran sorpresa dels assistents, ja que va poder comprovar la destresa i l'entusiasme dels joves del poble a l'hora d'improvisar. Els nois i noies van haver de superar les 5 proves que se'ls van plantejar en aquell moment: dues quartetes cada grup presentant-se i explicant per què en sabien tant, una quarteta per grup explicant què falta al poble per millorar, una quarteta explicant com es lliga, una altra donant consells per aprovar el curs i, finalment, una quarteta de comiat. Les quartetes són estrofes de quatre versos heptasíl·labs, amb rima consonant creuada.

A continuació, es va celebrar la Mostra Nacional, amb els cantadors Titot, Marcel Caselles, Ferriol Macip, Mireia Mena, Helena Casas i Sílvia Ampolla. L'acompanyament musical va ser a càrrec de Carles Belda, Pep Pastor i Marc Torrents. Els glosadors van haver d'improvisar deu proves de temàtica ben diferent, demostrant el seu enginy i rapidesa a l'hora de trobar rimes. Es van poder sentir melodies d'arreu dels Països Catalans, com ara la jota, el garrotín, les nyacres, les corrandes, la glosa mallorquina, la menorquina, la cançó de pandero...

Tot seguit, es va servir un sopar amb sobretaula cantada, organitzat per la Cooperativa de Consum Galliners, en el qual tothom va gaudir dels fideus de muntanya i de les improvisacions i glosades de tots els assistents.

Cal destacar l'exposició que es va poder veure sobre la tradició de la cançó al nostre poble, organitzada pel GIHSQ. A l'exposició es van poder veure fotografies d'un segle ençà amb quirzetencs i quirzetenques cantant caramelles, cançons tradicionals i glosa. 

Enguany els actes es van fer a la Sala Històrica de la Patronal a causa del mal temps, però això també va permetre que tot el públic gaudís de la bona sonoritat i comfort de l'espai.

L'acte es va concloure amb la satisfacció de l'èxit de participació i l'acurada organització, que va ser a càrrec de diverses entitats del poble: Glosadores de la Serra, La Trinxera de Galliners, CSA La Impremta, Cooperativa Galliners i GIHSQ. També cal destacar la col·laboració de l'Associació de Foment del Glosat Cor de Carxofa, sense el suport de la qual hagués estat impossible la seva realització. 


Cliqueu a la fotografia per veure les fotografies de la Mostra:

Mostra Cançó SQV (1)






0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

QUI SOM?

Cor de Carxofa som una associació de foment del glosat, que tenim com a objectiu la recuperació, la promoció i la difusió del glosat en català, entès com a gènere poètic i musical que consisteix a improvisar versos sobre una determinada melodia. En aquest web hi trobaràs tota mena d'informació sobre la glosa, activitats pròpies de Cor de Carxofa i també propostes d'altres entitats i grups.


Si et vols posar en contacte amb nosaltres:correu@cordecarxofa.cat