Corrandescola a Vilafranca. 2a Mostra de Glosa Escolar 13-2-2013

Corrandescola a Vilafranca. 2a Mostra de Glosa Escolar ( 13-2-2013)

Fa dos anys, gràcies a l'impuls de Linguamón i amb el suport de l'actual Servei d'Immersió i Acolliment Lingüístics, el grup de treball sobre la glosa o cançó improvisada a l'escola (de l'ICE de la UAB) ens atrevíem a organitzar el Corrandescola a Linguamón - 1a Mostra de Glosa Escolar. Es tractava d'una iniciativa pionera a Catalunya que tenia l'objectiu de compartir -entre diverses escoles de Primària de Catalunya-  el treball entorn de la glosa (vegeu el vídeo-resum aquí). La seva realització la valoràrem com un èxit i ens va portar a voler repetir-ho en ocasions futures. 
 
I aquest moment ha arribat. Aquest any, a iniciativa d'una de les escoles participants a la primera mostra (l'escola Estalella de Vilafranca), s'ha organitzat l'acte a Vilafranca del Penedès i s'ha obert a les escoles de la ciutat. Gràcies a la complicitat i suport de l'Ajuntament, el proper dimecres 13 de febrer a les 10h portarem a terme el Corrandescola a Vilafranca. 2a Mostra de Glosa Escolar a l'Auditori Municipal d'aquesta població. En aquesta ocasió, en Carles Belda i l'Helena Casas seran els glosadors convidats que dinamitzaran i conduiran la Mostra, i hi participaran alumnes de cicle superior de 5 escoles

Albert Casals
____________________________________________________________________
NOIS I NOIES DE CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA IMPROVISEN VERSOS TOT CANTANT.

Els nens i nenes de Cicle Superior de Primària treballaran la comunicació oral a través del cant i l’intercanvi de versos.
 
El proper dimecres 13 de febrer, dimecres  de cendra, se celebrarà a l’Auditori de Vilafranca la 1a edició de  Corrandaescola a Vilafranca. Aquesta activitat convida als alumnes de Cicle Superior a treballar la llengua oral, el cant com a solista i la posada en escena a través del glosar. La ‘glosa’ (també anomenada ‘cançó improvisada’ o ‘corrandes’) es pot definir com una activitat comunicativa tradicional, de caràcter lúdic i basada en conversar mitjançant l'intercanvi de versos cantats de forma improvisada. 

Els objectius del Corrandaescola a Vilafranca són: millorar les estratègies i habilitats per a la comunicació oral de la glosa; cantar tonades tradicionals de glosa tot improvisant el seu text en forma de versos; memoritzar corrandes tradicionals i de pròpia creació; ser capaç de buscar una idea i expressar-la tot cantant davant d’un públic; i gaudir a través de l’ús de la llengua i del cant. Per aconseguir-ho, mestres de música i tutors de Cicle Superior de les escoles inscrites han hagut d’assistir  a 3 dies de formació. En aquesta formació se’ls ha explicat com treballar-ho a classe, així com diferents activitats que després han realitzat a les escoles amb l’objectiu que  els alumnes aprenguin a glosar. Aquesta formació ha anat a càrrec d’Albert Casals, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i impulsor de la introducció de la glosa a l’escola. Per ell, les nombroses experiències pilotades a Primària i a Secundària han demostrat la gran eficàcia de la glosa com a via per a millorar la competència comunicativa de tot tipus d’alumnat. El dia l’espectacle, una selecció d’alumnes de les diverses escoles de Vilafranca implicades sortiran a l’escenari de l’Auditori a demostrar les seves habilitats com a glosadors. Se’ls proposaran diverses proves –que els alumnes no coneixeran prèviament– i d’aquesta manera els nens i nenes hauran de demostrar la seva capacitat d’improvisar versos inventats i construïts sobre una melodia treballada a l’escola. 

L’espectacle serà conduït per dos dels corrandistes de més renom  al nostre país, Carles Belda i Helena  Casas (antics components del grup de música tradicional Pomada, que fusionava rumba i altres ritmes). En Carles Belda ha format part de diverses formacions tradicionals i és un intèrpret destacat de l’acordió diatònic i la trikitixa (un tipus d’acordió molt popular al País Basc). L’Helena Casas és una cantant i músic catalana que també ha format part de diferents grups dins del panorama musical tradicional i popular català. Durant l’espectacle, ambdós corrandistes demostraran la seva capacitat de glosar  i, sobretot, provocaran la participació dels alumnes glosadors.  

Aquesta és la 1a vegada que l’activitat es fa a Vilafranca, però ja és la 2a Mostra de glosa interescolar a nivell de Catalunya. La 1a Mostra es va fer a Barcelona l’any 2011, promoguda per Linguamón  i amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. En aquella ocasió  hi van participar 235 alumnes de diferents escoles, entre les quals n’hi havia de l’Escola Estalella i Graells de Vilafranca. Precisament la mestra de música d’aquest centre, Mònica Calaf, ha estat la impulsora i principal responsable que l’activitat es portés a terme a Vilafranca, conscient de la impactant experiència viscuda pels seus alumnes a Barcelona.

 - Nota de premsa -


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

QUI SOM?

Cor de Carxofa som una associació de foment del glosat, que tenim com a objectiu la recuperació, la promoció i la difusió del glosat en català, entès com a gènere poètic i musical que consisteix a improvisar versos sobre una determinada melodia. En aquest web hi trobaràs tota mena d'informació sobre la glosa, activitats pròpies de Cor de Carxofa i també propostes d'altres entitats i grups.


Si et vols posar en contacte amb nosaltres:correu@cordecarxofa.cat